Turks parlement verlengt mandaat voor militaire operaties in Irak en Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Turkse parlement heeft zondag ingestemd met een verlenging van de militaire operaties in Irak en Syrië. Dat gebeurde twee dagen voor het onafhankelijkheidsreferendum dat de regering van Iraaks Koerdistan maandag houdt, en waartegen Turkije en andere regionale machten zich hevig verzetten. De AKP van president Recep Tayyip Erdogan heeft een ruime meerderheid in het parlement, en heeft al verschillende keren het militaire mandaat, dat sinds 2014 van kracht is, verlengd voor de twee landen. Het huidige mandaat zou aflopen op 30 oktober.

In de tekst die werd goedgekeurd staat eveneens een reeks regionale ontwikkelingen die Ankara als een bedreiging voor de veiligheid beschouwt, waaronder "illegale separatistische projecten" in Irak, zo verwijzend naar het Koerdische referendum. De Turkse minister van Defensie Nurettin Canikli verklaarde voor de stemming dat de volksstemming voor Turkije niets waard is en "een ernstige bedreiging is voor onze nationale veiligheid".

Zowat de hele wereld -de Koerden zelf en Israël uitgezonderd- maakt zich grote zorgen over het onafhankelijkheidsreferendum dat de regering van Iraaks Koerdistan houdt. De vrees bestaat dat raadpleging op zijn minst regionaal grote, destabiliserende gevolgen zal hebben. Turkije, waar 15 miljoen Koerden wonen, heeft al gedreigd met sancties tegen Koerdistan. De Syrische Nationale Veiligheidsraad verklaarde vrijdag dat "alle opties" op tafel liggen.

In het kader van het Turkse militaire mandaat in Syrië en Irak, heeft het leger in augustus 2016 een grondoffensief gelanceerd tegen terreurgroep Islamitische Staat en de Koerdische YPG-militie.

bron: Belga