Jongerengids wil leerlingen wegwijs maken in tijden van infobesitas

Elke leerling uit het 5e en 6e leerjaar van de basisschool ontvangt vanaf maandag een Jongerengids. Bedoeling is jongeren wegwijs te maken in tijden van infobesitas. Dat stelt De Ambrassade, de coördinator van jeugdinfo in Vlaanderen die de Jongerengids mee helpt tot stand komen, in samenwerking met 66 partners, waaronder Sensoa, de JAC’s, het Minderhedenforum en Zitdazo.
De Jongerengids wordt verdeeld aan 168.000 leerlingen. In het boekje vinden ze een antwoord op vragen als: “Hoeveel slaap heb ik nodig?”, “Wat zijn mijn rechten bij de scheiding van mijn ouders?”, “Mag de school mijn gsm afnemen tijdens de les?”, of ook “Hoe pak ik mijn eerste kus aan?”
“Het is een boekje waar je grote informatie in kleine stukjes tekst met spelletjes tussendoor kan lezen”, zo beschrijft De Ambrassade de gids. “Vlaanderen telt heel wat organisaties die jongeren betrouwbaar informeren over een caleidoscoop aan onderwerpen: natuur, seksualiteit, geloof, drugs en zo veel meer. In plaats van elk hun eigen communicatiepijlen op jongeren te richten, sloegen al die partners de handen in elkaar.”
De Jongerengids is trouwens niet alleen een papieren boekje, maar ook een website (www.jongerengids.be) die zich richt op kinderen en jongeren van 11 tot 22 jaar.
“De gids maakt jongeren voor een stukje ook wegwijs in het informatielandschap”, zegt Marian Michielsen van De Ambrassade. “Zo leer je dat je bij Awel terecht kan of dat er zoiets bestaat als een Transgender infopunt.”

bron: Belga