Werkgeversorganisaties vragen "onmiddellijke" uitvoering van CETA-akkoord

door
Belga
Leestijd 2 min.

De zeven grootste Belgische werkgeversorganisaties roepen de Belgische overheden op de bepalingen van het CETA-akkoord "volledig en onmiddellijk toe te passen". Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada treedt vandaag in werking. De overheden moeten "alle nodige maatregelen treffen met het oog op de snelle en ongehinderde ratificatie van het akkoord door alle Belgische federale instanties", vinden werkgeversorganisaties VBO, Unizo, Boerenbond, Voka, Beci, UWE en Aved. De werkgevers lijsten enkele voordelen op waarvan de Belgische ondernemeningen voortaan genieten: "afschaffing van 98 procent van de bilaterale tarieflijnen, betere toegang tot de Canadese dienstenmarkt, de mogelijkheid om deel te nemen aan Canadese overheidsaanbestedingen op federaal, provinciaal en lokaal niveau en de beperking van technische handelsbarrières". Ze wijzen erop dat het akkoord "een aanzienlijke vereenvoudiging van de trans-Atlantische handel, met een geavanceerde economie van meer dan 35 miljoen inwoners, betekent. Daarnaast komen er ook nieuwe kansen voor exporteurs en importeurs op de Noord-Amerikaanse markt, klinkt het.

Na het Waalse verzet tegen CETA zeggen de werkgevers een nieuwe CETA-saga te willen vermijden. "We sporen onze leden aan om zich te informeren over de talrijke concrete pluspunten van CETA", melden de werkgevers.

De werkgevers wijzen er tot slot op dat vrijhandelsakkoorden sluiten voor de EU "cruciaal is voor onze open economie die voor meer dan 80 pct van de buitenlandse handel afhangt".

Business Europe en The Business Council of Canada verwelkomen vandaag in een gezamenlijk communiqué de inwerkingtreding van het vrijhandelsverdag. De voorzitter van The Business Council, John Manley, heeft het over een "game changer".

bron: Belga