Weer massaal protest in Frankrijk tegen de hervorming van de arbeidsmarkt

door
Belga
Leestijd 2 min.

President Macron wil Frankrijk hervormen. De versoepeling van de arbeidswetgeving is daarbij een eerste stap. Op straat groeit het verzet, maar de regering is niet onder de indruk. Tienduizenden mensen hebben in Frankrijk opnieuw tegen de geplande hervorming van de arbeidsmarkt door president Emmanuel Macron gedemonstreerd. Dat meldden de Franse media vandaag. Alleen al in Parijs trokken volgens de politie minstens 16.000 mensen de straat op, 55.000 volgens de CGT, de voornaamste organiserende vakbond. Er werden geen incidenten vanuit de hoofdstad gemeld. Ook in Rennes en Marseille werd betoogd met creatieve slogans als "Macron, marionnet van de patron".

De eind augustus voorgestelde hervorming moet morgen door de regering goedgekeurd worden. En dat wordt een vuurproef voor de in mei verkozen Macron. Het sociaal-liberale staatshoofd verdedigde zijn plannen in Marseille tijdens een blijkbaar ongepland straatdebat met burgers. De hervorming is nodig, want in Frankrijk hebben te veel mensen geen werk. De werkloosheid schommelt rond de tien procent. De hervormingen moeten de rol van sector- en bedrijfsakkoorden vergroten en deels ook de bescherming tegen ontslag versoepelen. Schadeloosstellingen wegens onrechtmatig ontslag moeten afgetopt worden.

Anderhalve week geleden hadden al honderdduizenden mensen tegen de maatregelen gedemonstreerd. Tot nog toe heeft alleen nog maar de linkse CGT als enige grote vakbond tot betogen opgeroepen. De komende dagen en weken zijn echter nieuwe demonstraties en blokkades gepland.

De regering van de conservatieve premier Edouard Philippe had de hervorming eind augustus voorgesteld. De vooruitzichten om de plannen nog te stoppen, zijn zeer beperkt. Het parlement gaf de regering al een soort volmacht om het project met vijf verordeningen te decreteren. Na de goedkeuring van de ministerraad nu vrijdag worden de verordeningen gepubliceerd en zijn dan geldig. Het parlement, waarin Macron over een meerderheid beschikt, moet evenwel later nog een wet aanvaarden, die het licht op groen zet voor de verordeningen.

Bron: Belga