Puerto Rico zit zonder elektriciteit na verwoestende doortocht van orkaan Maria

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Amerikaanse eiland Puerto Rico is getroffen door een van de ergste stormen in zijn geschiedenis. Orkaan Maria haalde windsnelheden tot 250 kilometer per uur boven het eiland. Minstens één dodelijk slachtoffer is bevestigd. Het eiland zit zonder elektriciteit. In het ergste geval duurt het nog vier maanden voor de 3,4 miljoen inwoners opnieuw elektriciteit hebben.

"Puerto Rico zal, wanneer we het overleefd hebben, definitief een verwoest eiland zijn", zei de directeur van het noodbeheer, Abner Gomez. Ongeveer 500 noodopvangplaatsen zijn op het eiland voorzien.

Gouverneur Ricardo Rossello vaardigde een uitgangsverbod uit van 18.00 uur tot 06.00 uur. Dat verbod zal tot zaterdag van kracht zijn. Hij riep nog op tot rust en sprak van "moeilijke dagen voor Puerto Rico". Hij riep ook de Amerikaanse president Donald Trump op om voor het hele eiland de noodtoestand uit te roepen, zodat snelle hulpmaatregelen mogelijk zijn. "Dit is een storm zonder voorgaande."

De luchthaven van San Juan is gesloten door schade. De luchthaven ontkende wel dat de faciliteiten zijn vernield. De storm veroorzaakte ook zware schade op het eiland Dominica en het Franse Guadeloupe. In Dominica kwamen volgens de autoriteiten 14 mensen om het leven, in Guadeloupe zijn twee doden gemeld.

Bron: Belga