Oliereuzen voor rechter in Verenigde Staten om klimaatverandering

Oliereuzen voor rechter in Verenigde Staten om klimaatverandering

Grote olie- en gasconcerns als Shell, ExxonMobil en BP worden door de Amerikaanse steden Oakland en San Francisco voor de rechter gesleept. Ze vinden dat de bedrijven moeten meebetalen aan waterkeringen die als gevolg van de stijgende zeespiegel nodig zijn om de steden in de nabije toekomst te beschermen tegen overstromingen.
De klagers houden de drie bedrijven, samen met ook Chevron en ConocoPhillips, grotendeels verantwoordelijk voor klimaatverandering doordat zij de afgelopen jaren aanhoudend investeerden in fossiele brandstoffen. De energiereuzen zouden vooraf van de gevaren en risico’s hebben geweten, maar niets hebben gedaan om de productie in te dammen of het verbruik van fossiele brandstoffen te beteugelen.

Shell zegt via een woordvoerder de rol van energie in klimaatverandering lang geleden al te hebben erkend en de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs te ondersteunen. “Maar we geloven dat klimaatverandering een brede maatschappelijke uitdaging is die moet worden aangepakt met degelijk overheidsbeleid en veranderingen bij het publiek, en niet via de rechtbank.”bron: Belga