Catalaanse separatisten houden Spaanse politie in bedwang

Catalaanse separatisten houden Spaanse politie in bedwang
Catalaanse separatisten houden Spaanse politie in bedwang

De fronten rond het conflict in Catalonië worden grimmiger. Zowel de separatisten als de centrale regering in Madrid tonen zich vastberaden. Tien dagen voor het omstreden referendum over de afscheuring van Spanje geven beide kampen elkaar geen duimbreed toe. Tienduizenden aanhangers van de separatistische regionale regering van Catalonië hebben tot donderdagochtend in vele steden tegen de razzia’s van de Spaanse politie geprotesteerd. In de Catalaanse hoofdstad Barcelona konden 15 leden van de paramilitaire politie Guardia Civil het regionale ministerie van Economie pas ’s ochtends na een woensdagvoormiddag begonnen huiszoeking verlaten. Honderden demonstranten blokkeerden de ingangen.

De acties van de Guardia Civil hebben tot doel het door de deelregering voor 1 oktober geplande onafhankelijkheidsreferendum – op vraag van Madrid door het grondwettelijk hof verboden – te verhinderen. Tijdens meer dan 40 razzia’s werden woensdag onder andere 14 topambtenaren van de regionale regering opgepakt en rond de 9,8 miljoen kiesbrieven in beslag genomen. De Guardia Civil valt onder de bevoegdheid van de centrale regering.

Experten verduidelijkten dat bij de verkiezingen voorzichtigheidshalve steeds meer kiesbrieven worden gedrukt dan nodig is. Catalonië is iets groter dan België en telt ruim 7,5 miljoen inwoners.

Voor het Catalaanse ministerie van Economie in Barcelona waren uit protest tegen de razzia’s volgens het stadhuis woensdag tijdelijk meer dan 40.000 mensen samengestroomd. Ook in Lleida, 150 kilometer ten westen van de handelsmetropool, bevonden zich ’s nachts nog ruim 10.000 voorstanders van de onafhankelijkheid op straat.

De Spaanse premier Mariano Rajoy bekrachtigde al meermaals dat hij een afscheuring van Catalonië onder geen beding zal toelaten. De conservatieve politicus waarschuwde de separatisten woensdagavond in een televisietoespraak dat “er nog tijd is om groter onheil te voorkomen”. De volksraadpleging is een antidemocratisch “hersenspinsel” en zal in geen geval plaatsvinden.

Bron: Belga