Skype riskeert boete voor weigering van medewerking aan gerechtelijk onderzoek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Softwarebedrijf Skype heeft vandaag voor het Antwerpse hof van beroep zijn veroordeling aangevochten voor het weigeren van zijn medewerking aan een gerechtelijk onderzoek. In eerste aanleg had het bedrijf daarvoor een boete van 30.000 euro gekregen. Het openbaar ministerie vorderde in beroep 48.000 euro boete. Skype vraagt de vrijspraak. Een Mechelse onderzoeksrechter had het softwarebedrijf in september 2012 gevraagd om bepaalde accountgegevens over te maken in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Skype ging tot op zekere hoogte op de vraag in door registratiegegevens te verstrekken, maar verklaarde dat het technisch onmogelijk was om info te geven over de inhoud van de gesprekken.

"Ongeacht of dat laatste waar is of niet, Skype is door de telecomwetgeving verplicht om zijn medewerking te verlenen als het gerecht bepaalde info opvraagt en had dat bijgevolg dus maar technisch mogelijk moeten maken, zodat ze aan de vordering kon voldoen", stelde de advocaat-generaal.

Skype voerde op zijn beurt aan dat het niet gebonden is aan die telecomwetgeving, aangezien het geen telecomoperator of dienstverlener is. "Wij bieden enkel software aan. De data passeert bovendien niet langs een kanaal waar wij toegang tot hebben. Dat gebeurt via de internetprovider die de gebruiker geïnstalleerd heeft. Wij beschikken dus niet over de inhoud", klonk het langs de kant van de verdediging.

bron: Belga