Bart Caron (Groen): “Vlaamse overheid geeft tegenstrijdige voedingsadviezen aan bevolking”

Bart Caron (Groen): "Vlaamse overheid geeft tegenstrijdige voedingsadviezen aan bevolking"

Terwijl de Vlaamse overheid langs de ene kant een nieuwe voedingsdriehoek lanceert waarin gesuggereerd wordt om minder vlees te eten, lanceert ze tegelijk de “Week van de Steak-Friet” en een campagne ter promotie van het Belgisch rundsvlees. Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stuurt de Vlaamse overheid “tegenstrijdige aanbevelingen” aan de bevolking. Ook parlementslid Hermes Sanctorum (Onafhankelijke) heeft vragen bij de vleescampagne vanuit de Vlaamse overheid.
Gisteren stelde het Vlaams Instituut Gezond Leven de nieuwe (omgekeerde) voedingsdriehoek voor. Daarin wordt rood vlees bij de oranje categorie geplaatst met de suggestie om er “niet te veel” van te eten. Bewerkte vleeswaren krijgen geen plek in de voedingsdriehoek, maar worden in de restgroep erbuiten geplaatst. Zij zijn overbodig, en bij een te hoge consumptie zelfs schadelijk voor de gezondheid, klinkt het.

Maar tegelijk organiseert de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, een campagne ter promotie van het Belgische rundvlees. “We zetten alle zeilen bij om rundvlees van eigen bodem op een positieve manier in de schijnwerpers te zetten”, staat te lezen op de VLAM-website. In de campagne zal een foodtruck met rundvlees langs verschillende steden en locaties rijden. Verder lanceert VLAM ook mee de “Week van de Steak-Friet” tussen 9 en 15 oktober.

Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stuurt de overheid daarmee “tegenstrijdige aanbevelingen” uit. “Eet en leef gezonder, eet meer biefstuk-friet”, lijkt de overheid volgens Caron te zeggen. De Groen-politicus is van plan om minister van Landbouw Joke Schauvliege over de kwestie te ondervragen in het parlement. Caron: “Ze mag antwoorden op de vragen hoe ze verklaart dat er vanuit de Vlaamse Overheid binnen één en dezelfde week twee diametraal tegenovergestelde boodschappen uitgestuurd kunnen worden.”

Ook onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum heeft vragen bij de vleescampagne van de VLAM, maar dan vanuit een andere invalshoek. “Dit is echt te absurd voor woorden”, zegt hij. “Een van de grootste uitdagingen van onze tijd is minder vlees eten, voor dieren maar ook voor mensen om bijvoorbeeld klimaatverandering een halt toe te roepen. (…) Wat wil de overheid dan doen? Een Week van de Steak-Friet organiseren, affiches verspreiden en radiospots uitzenden om vleesconsumptie aan te moedigen. Komaan zeg, il faut le faire na de gruwel van Tielt en Izegem”, zegt hij op zijn Facebook-pagina.

bron: Belga