Algemene vergadering Verenigde Naties – “België volgt slaafs de NAVO”

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens heeft woensdag aan het ministerie van Buitenlandse Zaken met bubbels getoost op het kernwapenverdrag dat ondertekend werd in New York. Dat België het verdrag niet ondertekende als NAVO-lidstaat, stoot de actievoerders wel tegen de borst. “Met de niet-ondertekening van het verdrag wil België tonen dat het een heel loyale partner is van de NAVO en volgt het slaafs”, stelt Pieter Teirlinck van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.
De actievoerders hebben drie belangrijke eisen in de strijd tegen kernwapens. In de eerste plaats willen ze dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het verdrag toch ondertekent, omdat er in het Belgische regeerakkoord staat dat het af wil van kernwapens. De actiegroep wil dan ook zien dat het verdrag strikt wordt toegepast, want daarin staat expliciet dat je geen kernwapens mag stockeren op eigen grondgebied. Tenslotte is de coalitie ook tegen gevechtsvliegtuigen met nucleaire capaciteiten.
Na het protest werden verschillende leden van de actiegroep ontvangen door het kabinet van minister Reynders. Daar gaven de protestvoerders naast honderden handtekeningen ook foto af van de dag nadat Hiroshima werd geraakt door een kernbom, om de minister eraan te herinneren dat diezelfde bom ook Brussel kan wegvagen.
“Spijtig genoeg is het onderwerp zeer actueel, want vandaag zitten we met een Amerikaanse president die letterlijk dreigt met kernwapens en de totale vernietiging van Noord-Korea”, stelt Teirlinck.

bron: Belga