Bondscoach Serneels schat kansen van Red Flames op kwalificatie voor WK hoog in

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Belgian Red Flames trappen dinsdagavond de kwalificatiecampagne voor het WK in Frankrijk (7 juni-7 juli 2019) op gang met een thuiswedstrijd tegen Moldavië. "Als we lessen trekken uit het voorbije EK en het op een gelijkaardige manier aanpakken als in die kwalificatie, schat ik onze kansen op een WK-ticket hoog in", blikte bondscoach Ives Serneels maandag vooruit bij Belga. In poule 6 nemen de Belgen, de nummer 23 op de FIFA-ranking, het op tegen Italië (FIFA 18), Portugal (FIFA 34), Roemenië (FIFA 38) en Moldavië (FIFA 86). De zeven groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK. De vier beste tweedes spelen barrages in twee rondes. "Poule 6 is de enige groep waarbij je niet meteen kan zeggen wie groepswinnaar wordt. Het wordt een open strijd. Italië is geen absoluut topland zoals Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar kan wel heel sterk uit de hoek komen. De Portugezen lieten op het voorbije EK zien dat ze in opmars zijn en Roemenië heeft een heel stugge ploeg", blikte Serneels vooruit. "Als we de nodige lessen trekken uit het EK, is de kans groot dat we het WK spelen. Mijn speelsters ogen in elk geval heel gretig."

De Red Flames openen dinsdagavond in Leuven tegen Moldavië. Het zwakke broertje in groep 6 verloor vrijdagavond met 5-0 tegen de Italianen, toch wel de voornaamste concurrent van de Red Flames voor groepswinst. Als het op doelpuntensaldo zou aankomen, nemen de Italiaanse vrouwen alvast een uitstekende start. "Onze scoutingscel was aanwezig in Italië en het waren vooral de Italianen die een geweldige match speelden. Wij zullen vooral geduldig en gedisciplineerd voor de dag moeten komen tegen Moldavië. Als we de score snel kunnen openen, zit er misschien wel een aantal doelpunten in. Maar ons uitgangspunt mag van bij onze eerste wedstrijd zeker niet het doelpuntensaldo zijn. We gaan voor de drie punten en willen voor de supporters een mooie wedstrijd spelen", reageerde Serneels.

Twee maanden geleden speelde de Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg op het EK in Amsterdam hun allereerste grote toernooi. De Red Flames strandden in de groepsfase. "We hebben een heel constructieve traingsstage achter de rug waarin we de evaluatie van het EK gemaakt hebben. We willen op elk vlak de lat een klein beetje hoger leggen. In groep doen we heel veel goed, we forceren alleen nog te veel. Dat moet eruit. En we moeten het spel beter leren lezen", gaf Serneels toe. "Mijn speelsters kregen ook individuele richtlijnen mee. Als ze die opvolgen, gaan we zeker naar het WK. We hebben al veel stappen gezet, nu willen we van de Red Flames echte topsporters maken."

Voor de wedstrijd van dinsdagavond zijn al bijna 3.000 tickets de deur uit. "Dat is een tienvoud van vijf jaar geleden en nogmaals een bevestiging dat de nationale vrouwenploeg in de lift zit", aldus Serneels, die ook het allereerste boek over de Red Flames in ontvangst mocht nemen. "We moeten verdergaan op het ingeslagen pad en mogen niet verlamd raken door dat succes. Bij RSC Anderlecht waren de fysieke testen in het kampioenenjaar veel minder goed dan het jaar voordien. Dat is menselijk. Ik haal die voorbeelden aan bij mijn speelsters, zodat ze met de voetjes op de grond blijven."

bron: Belga