Vloeibare kat krijgt ‘Nobelprijs voor grappig onderzoek’

Vloeibare kat krijgt 'Nobelprijs voor grappig onderzoek'
Foto Pexels

De Ig Nobelprijzen, ofwel de Nobelprijzen voor grappig, maar ook nuttig onderzoek, zijn weer uitgereikt. Onder andere een vloeibare kat en insecten die 70 uur aan een stuk seks hebben, vielen in de prijzen.

De Ig Nobelprijzen worden uitgereikt aan onderzoek of ontdekkingen die op het eerste zich grappig zijn, maar daarna “aan het denken zetten”. De erkenningen worden traditioneel een week voor hun serieuze broertjes uitgedeeld en hebben dezelfde categorieën als de bekende prijzen.Dit jaar waren er weer verschillende opvallende publicaties en studies onder de winnaars. De Fransman Marc-Antoine Fardin werd gevierd om zijn studie naar hoe een kat zich fysiek aanpast aan zijn omgeving. In de studie wordt meermaal de link gelegd met hoe water zich ophoopt in een fles, leiding of doos.

Hoe ouder de man, hoe groter het oor

De prijs voor Anatomie ging naar de Britse dokter James Heathcote voor een onderzoek dat al in 1995 werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de menselijke oren bij mensen ouder dan 30 jaar elk decennium met 2 millimeter groeien. De Ig Nobelprijs voor Economie ging naar Matthew Rockloff en Nancy Greer die onderzochten welk effect contact met krokodil heeft op de zin van iemand om te gokken.

Ook opmerkelijk is de winnaar in de categorie Biologie. Daar ging een Japans onderzoeksteam met de prijs aan de haal. Zij ontdekten insecten waarvan het vrouwtje over een penis beschikt en het mannetje over een vagina. Bovendien hebben de beestjes 70 uur lang seks.