12.000 bezoekers op solidariteitsfeest ManiFiesta

De achtste editie van ManiFiesta heeft dit weekend in totaal ongeveer 12.000 bezoekers naar Bredene gelokt. Het feest van de solidariteit serveerde opnieuw een mengeling van politiek en cultuur, met Hooverphonic als één van de muzikale hoogtepunten. “We zijn zeer tevreden met de opkomst. Zeker omdat de opstart zaterdag nog in de regen gebeurde. Voor mensen die van ver moeten komen is dat ochtendweer natuurlijk heel bepalend”, vertelt Mario Franssen, directeur van ManiFiesta. Een ticket voor het volledige festivalweekend kostte amper 16 euro. “Dat is een bewuste keuze, we willen een festival dat voor iedereen toegankelijk is. Mensen die niet naar Tomorrowland kunnen, kunnen wel bij ons terecht. Een deel van het publiek wil en kan meer betalen en kocht een steunticket van 25 euro. In de voorverkoop ging dat over ongeveer 20 procent, ook dat is een vorm van solidariteit.”
Zaterdag stonden onder andere Het Zesde Metaal en de politiek actieve Britten van Captain SKA op het podium. Daarnaast was er ook een optreden van Idir, een Berbers-Algerijnse zanger. “De uitschieter op zondag was Hooverphonic, toch een grote naam in beide landsdelen”, aldus Franssen. “Maar de sfeer is voor mij elk jaar het échte hoogtepunt.”
Elk jaar is er op ManiFiesta ook aandacht voor theater en literatuur. In dat kader kwamen onder andere de schrijvers Jeroen Olyslaegers en Tom Lanoye naar Bredene. Ook de Franse striptekenaar Tardi was van de partij.
Op politiek vlak was er onder andere aandacht voor Latijns-Amerika en migratie. Zondagochtend konden bezoekers vragen stellen aan Peter Mertens en Raoul Hedebouw, de kopstukken van PVDA-PTB. In zijn speech haalde Mertens nog uit naar de pensioenplannen van de federale regering. De partijvoorzitter riep iedereen op om zich te blijven verzetten tegen besparingen. De Prijs van de Solidariteit ging dit jaar naar de vakbonden, voor hun strijd tegen de flexi-jobs.
De volgende editie van ManiFiesta vindt plaats op 8 en 9 september 2018.

bron: Belga