Poster van scoutsfuif veroorzaakt heel wat hetze

Poster van scoutsfuif veroorzaakt heel wat hetze
Foto Scouts en Gidsen Vlaanderen

Auteur Dalilla Harmens heeft in een Facebookpost het ontwerp van de ‘Oerwoudfuif’ van Scouts en Gidsen Vlaanderen aangeklaagd. De karikatuur van een zwarte man is volgens haar denigrerend.

Dalilla Hermans kreeg een foto van de poster via een kennis doorgestuurd. “Deze mascotte, die een schoolvoorbeeld is van hoe je zwarte kinderen en jongeren nogmaals in de hoek van ‘jolig n-woordje uit het oerwoud’ duwt, staat nog steeds op affiches en plakkaten. Denk je dat ik als mama mijn zoontje naar zo’n groep kan of wil sturen?”, stelde ze in een post op Facebook.

Volgens de schrijfster vond ze geen gehoor bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Toen ik Scouts en Gidsen Vlaanderen contacteerde vond ik weinig gehoor. Een van de grootste (en dus meest gesubsidieerde) jeugdbewegingen van het land, met een diversiteitsmedewerker in dienst, vond dit niet problematisch genoeg om de groep in kwestie die de fuif organiseert terecht te wijzen”, klinkt het.

“We willen hen niet aan de schandpaal nagelen”

Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, reageert dat het de bedoeling was van de scoutsgroep om iemand te kwetsen. De organisatie zal de affiche ook niet verbieden. “We willen hen niet aan de schandpaal nagelen. We willen het allemaal graag in een positieve sfeer houden,” legt Van Reusel uit. “We delen dus voor alle duidelijkheid dezelfde bekommernis als mevrouw Hermans, maar we kiezen er bewust voor om het op een andere manier aan te pakken dat zij vraagt.”