Vlaamse regering bereikt akkoord over uitrol duaal leren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering heeft vandaag een akkoord bereikt over het ontwerpdecreet duaal leren, het systeem waarin jongeren hun opleiding combineren met het opdoen van ervaring op de werkvloer. Na een reeks lopende proefprojecten zal het systeem vanaf september 2017 uitgerold worden over een 50-tal studierichtingen. De stap moet helpen om de ongekwalificeerde uitstroom terug te dringen. Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar hun opleiding combineren met leren op de werkvloer. Op die manier kunnen jongeren, die nu nog te vaak zonder diploma uitstromen, toch een volwaardig diploma secundair onderwijs behalen.

Vlaanderen wil al langer de succesvolle voorbeelden met duaal leren uit het buitenland (bv. Duitsland of Zwitersland) volgen. Nu is er een akkoord over de uitrol in Vlaanderen. Er waren de voorbije jaren al wel pilootprojecten, maar bedoeling is om het systeem vanaf 1 september 2018 breder uit te rollen, wellicht over een 50-tal studierichtingen in het beroeps- en technisch onderwijs in de centra voor deeltijds onderwijs en de Syntra-lesplaatsen.

Bedoeling is dat jongeren die in het systeem stappen minstens 14 uur per week ervaring opdoen op de werkvloer. Voor jongeren die graag in het systeem zouden stappen maar daar nog niet helemaal klaar voor zijn is een 'aanloopfase' voorzien waarin ze bijvoorbeeld hun vakkennis bijspijkeren of andere vaardigheden opdoen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) noemt de invoering van het systeem "baanbrekend" en haar collega van Werk Philippe Muyters (N-VA) spreekt van "een historische stap" en een "win-win voor de jongeren en de bedrijven".

bron: Belga