Spanning rond Noord-Korea – NAVO wil “globaal antwoord” op “roekeloze” raketlancering

Spanning rond Noord-Korea - NAVO wil "globaal antwoord" op "roekeloze" raketlancering

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, vindt dat de nieuwe raketlancering door Noord-Korea een “globaal antwoord” vraagt. Dat maakte hij deze ochtend op Twitter bekend.
“De raketlancering van Noord-Korea is een nieuwe roekeloze schending van VN-resoluties, een grote bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid, wat een globaal antwoord vraagt”, aldus Stoltenberg. Die VN-resoluties verbieden Pyongyang elke ontwikkeling van ballistische en nucleaire wapens.

Noord-Korea vuurde deze ochtend een nieuwe raket af die over het noordelijke Japanse eiland Hokkaido vloog en neerstortte in de Stille Oceaan, zo bevestigden de Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk of het om een middellangeafstands- dan wel een intercontinentale raket gaat.Maandagnamiddag (plaatselijke tijd) keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York nog een nieuwe reeks sancties goed tegen Noord-Korea. De VN-raad komt op vraag van de Verenigde Staten en Japan vrijdag om 15 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) samen om de nieuwe rakettest te bespreken.

bron: Belga