Loup Bureau komt weldra vrij

Loup Bureau komt weldra vrij

Loup Bureau (27), een Fransman die in Brussel journalistiek studeerde aan het instituut Ihecs, wordt weldra uitgewezen door Turkije, waar hij sinds 26 juli in voorlopige hechtenis zit. Dit heeft zijn advocaat, Martin Pradel, op Twitter gemeld. Zijn vrijlating is “op handen”, twitterde Christophe Deloire, secretaris-generaal van Reporters zonder Grenzen, van zijn kant. Het steuncomité van de Franse student verzekerde dat Bureau zaterdag in Parijs zou aankomen. “De rechtbank van Sirnak heeft het dossier echter niet gesloten en de strijd moet worden voortgezet”, preciseerde de advocaat. “De vrijlating is een enorme opluchting voor de familie en vrienden van Loup Bureau”, voegde Pradel eraan toe.
De Franse student werd op 26 juli aan de grens tussen Irak en Turkije opgepakt, nadat foto’s in zijn bezit waren gevonden waarop hij samen met Koerdische strijders uit Syrië staat die tot de militie YPG behoren. YPG wordt door Ankara als een terreurorganisatie beschouwd.

“We zijn erg verheugd”, zo reageerde Jean-François Raskin, administrateur-generaal van de hogeschool Ihecs, op de aankondiging van de vrijlating. Een steunmanifestatie die voor zaterdag gepland was aan de Beurs in Brussel is afgelast, meldt de Facebook-pagina van de manifestatie.bron: Belga