China steunt inspanningen van Myanmar om “stabiliteit te bewaren”

China steunt inspanningen van Myanmar om
China steunt inspanningen van Myanmar om "stabiliteit te bewaren"

China zegt de inspanningen van de Myanmarese autoriteiten te steunen om de “stabiliteit” in het westen van het land te bewaren, waar al 370.000 Rohingya het geweld ontvluchtten. “Wij vinden dat de internationale gemeenschap de inspanningen van Myanmar om de stabiliteit van zijn nationale ontwikkeling te behouden moet ondersteunen, en de gunstige externe voorwaarden moet creëren voor een goede regeling voor de Rakhine-staat”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Rohingya wonen in de westelijke staat Rakhine en zijn een islamitische minderheidsgroep in Myanmar. Toen rebellen van de groep op 25 augustus de politie aanvielen, ging het leger over tot een hardhandige repressie. Tot nu toe vielen daarbij volgens het leger 500 doden, maar volgens de Verenigde Naties zijn het er in werkelijkheid dubbel zoveel. De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties noemde de manier waarop de Rohingya behandeld worden maandag nog een “klassiek voorbeeld van etnische zuivering”.De woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen becijferde dinsdag dat sinds de uitbraak van het geweld al zo’n 370.000 Rohingya naar Bangladesh vluchtten.
Woensdag komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Natiers samen om de situatie van de Rohynga in Myanmar te bespreken, op vraag van Groot-Brittannië en Zweden.

De internationale gemeenschap is vooral verbolgen over de schijnbare onverschilligheid van de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi, die in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor haar oppositie tegen de militaire dictatuur in haar land.

Bron: Belga