Verkiezingen Noorwegen – Conservatief blok zou meerderheid behalen in parlement

Verkiezingen Noorwegen - Conservatief blok zou meerderheid behalen in parlement

Het conservatieve blok zou maandag een meerderheid behalen bij de parlementsverkiezingen in Noorwegen. Dat blijkt uit een prognose kort na het sluiten van de stembureaus. Dat kan de deur openzetten voor een tweede termijn voor premier Erna Solberg, die de afgelopen vier jaar een minderheidsregering leidde. Volgens de eerste prognose zou de sociaaldemocratische Arbeiderpartiet de grootste partij blijven, gevolgd door de conservatieve Hoyre van Solberg en de rechts-populistische Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet).
Solbergs Hoyre en de Fremskrittspartiet vormden sinds 2013 samen een minderheidsregering, met de steun van de christendemocraten en de liberalen. Die vier partijen zouden volgens de prognoses van de verkiezingsautoriteiten, die gebaseerd zijn op 39 procent van de stemmen, 86 zetels behalen in het 169 zetels tellende parlement.
Het is echter nog niet zeker dat de vier partijen samen een volwaardige coalitie zullen vormen. Zo zijn er de afgelopen vier jaar bijvoorbeeld over de immigratie spanningen geweest tussen de populisten en de christendemocraten, die er over het thema een zeer verschillende mening op nahouden.
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er in Noorwegen slechts tien jaar een meerderheidsregering geweest, onder meer toen de centrumlinkse rood-groene coalitie van ex-premier en huidig NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan de macht was van 2005 tot 2013.
De definitieve resultaten worden ten vroegste om middernacht verwacht.

bron: Belga