Antwerpen leent eigen auto’s uit

De stad Antwerpen stelt enkele van haar eigen wagens ter beschikking van bewoners en bezoekers via autodelen. Het initiatief maakt deel uit van een proefproject.

Dertien dienstvoertuigen zullen in samenwerking met Cambio en Bolides gedeeld worden met bewoners en bezoekers. De stad hoopt op de manier de parkeerdruk te verminderen en alternatieven voor een eigen wagen te promoten.

Buiten kantooruren

Twaalf van de dertien wagens zullen buiten de kantooruren op verschillende locaties aan overheidsgebouwen zoals het administratief centrum Den Bell of het districtshuis van Deurne staan. Wie van de wagens gebruik wil maken, moet zich aansluiten bij Cambio. Eén voertuig, aan het EcoHuis, kan ook tijdens de kantooruren gebruikt worden en zal via Bolides beschikbaar zijn. Het proefproject zal een jaar duren, waarna het bij een positieve evaluatie met drie jaar kan worden verlengd en uitgebreid.

“Goede voorbeeld”

“Door ons eigen wagenpark te delen, geven we het goede voorbeeld én kunnen we voortaan onze auto’s veel efficiënter inzetten», vindt schepen van Patrimonium Caroline Bastiaens (CD&V). «Bovendien geven we gebruikers de kans om ook eens een hybride of elektrische wagen te testen.”

Het nieuwe autodeelproject kadert in de Green Deal Gedeelde Mobiliteit, een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en verschillende partners om autodelen, carpoolen en fietsdelen te promoten en obstakels ervoor aan te pakken.