WK motorcross - GP van Nederland - Jeffrey Herlings verwent thuispubliek met zege in Assen, wereldkampioen Cairoli vierde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jeffrey Herlings (KTM) heeft zondag de Grote Prijs motorcross van Nederland, de achttiende en voorlaatste manche van het MXGP-seizoen, op zijn naam geschreven. De 22-jarige thuisrijder bleef op het cicruit in Assen de Fransman Romain Febvre (Yamaha) en de Brit Max Anstie (Husqvarna) voor. Antonio Cairoli (KTM) stelde eerder op de dag al na de eerste reeks zijn negende wereldtitel veilig. Herlings schreef zowel de eerste als de tweede reeks op zijn naam en sprokkelde vijftig punten. Febvre en Anstie vervolledigden het podium met elk 38 punten.

Kevin Strijbos (Suzuki) was de beste Belg op plaats zes met dertig punten. Jeremy Van Horebeek (Yamaha) strandde op plek veertien, Damon Graulus (Honda) op zeventien en zijn ploeggenoot Jérémy Delincé op twintig.

Wereldkampioen Antonio Cairoli, tweede in de eerste reeks en zesde in de tweede, voert de WK-stand aan met 710 punten. Nummer twee Herlings (627 punten) kan de Italiaan met nog één GP voor de boeg niet meer inhalen.

Clément Desalle (Kawasaki), die in Nederland geen punten pakte, is in de WK-stand de beste Belg op plaats vier met 544 punten. Van Horebeek, achtste met 416 punten, is de tweede landgenoot in de top tien.

In de MX2 ging de zege naar Jorge Prado Garcia (KTM). Zijn Letse teammaat Pauls Jonass en de Zwitser Jeremy Seewer (Suzuki) vervolledigden het podium. Julien Lieber (KTM) moest tevreden zijn met plaats negen, terwijl Brent Van Doninck (Yamaha) veertiende werd en Jago Geerts (KTM) negentiende.

Jonass voert de WK-stand aan met 735 punten, voor Seewer (694 punten) en de Deen Thomas Kjer Olsen (Husqvarna/556 punten). Lieber (475 punten) mag zich als zesde de beste Belg noemen, Van Doninck (309 punten) is tiende.

Volgende week staat in het Franse Villars-sous-Écot de negentiende en laatste manche op de agenda.

bron: Belga