Vuelta - Matteo Trentin wint massaspurt, Chris Froome lukt dubbel Tour-Vuelta

door
Belga
Leestijd 2 min.

Matteo Trentin (Quick-Step Floors) heeft zondag de 21e en tevens laatste rit van de Vuelta gewonnen. De 28-jarige Italiaan bleef na 117,6 kilometer in de massaspurt in Madrid de Fransman Lorrenzo Manzin (FDJ) en de Deen Søren Kragh (Sunweb) voor. Chris Froome (Sky) stelde zijn eindoverwinning zonder problemen veilig. De 32-jarige Brit heeft in de eindstand 2:15 voorsprong op de Italiaan Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida) en 2:51 op de Rus Ilnur Zakarin (Katusha).

Froome mag zich voor het eerst in zijn carrière winnaar van de Vuelta noemen. De renner van Sky is ook de derde coureur uit de geschiedenis die de felbegeerde 'dubbel' pakt. In 2017 won hij zowel de Tour de France als de Ronde van Spanje. In een (verder) verleden deden alleen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) hem dat voor. Toen viel de Vuelta op de kalender wel voor de Ronde van Frankrijk.

De laatste rit draaide traditioneel uit op een massaspurt. Hierin trok Trentin aan het langste eind, voor Manzin en Kragh. Met Tom Van Asbroeck (Cannondale), op de vierde stek, en Kenneth Vanbilsen (Cofidis), op de zevende, eindigden twee Belgen in de top tien. Het was al de vierde dagzege voor Trentin in deze Ronde van Spanje.

De slotetappe van de Vuelta was meteen ook het einde van de wielercarrière van Alberto Contador (Trek-Segafredo), die het na deze Ronde van Spanje voor bekeken houdt. De 34-jarige Spanjaard bezorgde zichzelf zaterdag nog een droomafscheid met winst bovenop de top van de gevreesde Angliru.

bron: Belga