Groenewegen spurt naar winst in Britse koninginnenrit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De lastigste etappe van de Ronde van Groot-Brittannië (2.BC) is toch op een groepsspurt geëindigd. Daarin trok de Nederlander Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) aan het langste eind. Zijn land- en ploeggenoot Lars Boom blijft na zeven ritten aan de leiding in deze rittenkoers buiten categorie op de Europese kalender. Na vijf sprintersetappes en een tijdrit zag het er op voorhand naar uit dat de stevige hellingen van de zevende rit tussen Hemel Hempstead en Cheltenham het klassement danig door elkaar konden schudden. In de beginfase roerden de grote namen zich al, onder wie Michal Kwiatkowski, Dan Martin en onze landgenoot Victor Campenaerts, de tweede in de stand. Toch was het uiteindelijk een vroege vlucht met zes onbekende namen die de vrijheid kreeg.

Het venijn zat in de staart van de etappe. Op de laatste hellingen regende het aanvalspogingen, die ervoor zorgden dat de vroege vlucht teniet werd gedaan. Opnieuw Kwiatkowski, maar onder meer ook Philippe Gilbert, Edvald Boasson Hagen en Tony Martin kozen voor de aanval, maar geen van hun pogingen duurde tot aan de streep. In de slotkilometer liep alles weer samen, en dus was het uiteindelijk toch weer sprinten geblazen voor de zege.

In die spurt haalde Dylan Groenewegen het nipt van de Australische drievoudige ritwinnaar Caleb Ewan. De eerste overwinning van de jonge Nederlander sinds zijn spurtwinst op de Champs-Élysées op de laatste dag van de Tour. Zijn ploegmaat Lars Boom blijft aan de leiding in het algemene klassement. De Zwitser Stefan Kung (BMC) is nu tweede met acht seconden achterstand, Victor Campenaerts zakt naar plaats drie op negen seconden. In de daguitslag was Nikolas Maes (Lotto Soudal) zaterdag de beste Belg op plaats acht.

Om zich te verzekeren van eindwinst moet Boom zondag enkel nog de vrij vlakke slotetappe van 160 kilometer tussen Worcester en Cardiff zien te overleven zonder tijdsverlies.

bron: Belga