Togolezen al meer dan twee dagen op straat om afzetten president te eisen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het protest tegen de Togolese president Faure Gnasingbé en voor grondwetshervormingen dat woensdag in enkele steden begon, is twee dagen later nog altijd aan de gang. De bevolking heeft verschillende wijken in hoofdstad Lomé afgezet, en in de voormiddag vuurden de ordediensten traangas af. Zoals wel vaker bij protesten tegen autoritaire leiders werd het (mobiel) internet afgesloten om communicatie tussen de betogers te bemoeilijken. Persbureau Reuters meldt dat op vrijdag het protest wel aan het minderen is. Een coalitie van verschillende oppositiepartijen had de bevolking woensdag opgeroepen om massaal op straat te komen in Lomé om het aftreden van Gnassingbé en hervormingen te eisen. Het is van de verkiezingen van 2005 geleden dat de Togolezen zo massaal op straat kwamen. Waarnemers wijzen erop dat oppositiepartijen er voor het eerst sinds lang weer in slagen met één stem te spreken.

De familie-Gnassingbe leidt al meer dan 50 jaar het land. Zoon Faure Gnassingbé volgde in 2005 zijn vader Gnassingbé Eyadéma op, na diens plotse overlijden. Die laatste leidde het land sinds 1967.

In Lomé zijn de winkels langs de belangrijkste assen en in de volkswijken nog altijd gesloten. Veel bewoners van Lomé durven niet meer buiten komen. Op kruispunten waren vrachtwagens van de ordediensten te zien. In de wijk Bè, waar het in de nacht van donderdag op vrijdag tot rellen kwam, hebben jongeren barricades opgeworpen.

Ook in enkele steden in het noorden van het land, zoals Sokodé, Bassar en Bafilo, kwamen duizenden mensen op straat, aldus plaatselijk Amnesty International-directeur Aimé Adi en bewoners. Zo slaagden betogers in Bafilo er donderdag in al het verkeer op de weg tussen Lomé en buurland Burkina Faso te blokkeren. In het begin van de avond slaagden de ordediensten erin met traangas de betogers uiteen te drijven. Vrijdag is de kalmte teruggekeerd in de stad, aldus Adi.

Aan de vooravond van de betogingen probeerde het regime nog wat druk van de ketel te halen door een grondwetswijziging aan te kondigen die al twee jaar werd geëist door de oppositie. Het parlement moet zich op 12 september over deze tekst buigen, die inhoudt dat een president nog maar twee termijnen kan uitoefenen en dat de verkiezingen in twee rondes gebeuren. Een minister had woensdag al laten weten dat die hervorming niet retroactief zal gebeuren, en dat Gnassingbé in theorie nog tot 2030 kan aanblijven.

Bron: Belga