Leidingbreuk Brussel - Infrabel hoopt vanaf 18 september treinverkeer te kunnen hervatten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook volgende week zal in de beide richtingen tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Schuman nog geen treinverkeer mogelijk zijn, zegt Infrabel-woordvoerder Frederic Petit vanochtend. Alles wordt in het werk gesteld om de sporen tegen maandag 18 september weer in orde te krijgen. De ploegen van Infrabel zijn sinds donderdagavond bezig met het inspecteren van de tunnel, om te bekijken wat de schade is nadat een breuk in de waterleiding de sporen tussen de stations donderdagochtend volledig blank zette. "De tunnel was ondergelopen over een afstand van 700 meter, en de bruine massa bevond zich er nog in. Die wordt nu weggehaald met werkkranen, maar we zullen pas zicht hebben op de schade als het zand weg is", legt Petit uit.

De opruimwerken worden ook nog vandaag voortgezet. "In de loop van de dag zullen we dan effectief kunn beginnen met het verwijderen van de sporen", gaat Petit verder. Over een lengte van 200 tot 300 meter moet de steenlaag, die de sporen hun stabiliteit verleent, volledig verwijderd en vervangen worden. Om dat te doen moeten de spoorstaven eerst weggenomen worden, om ze daarna op de nieuwe steenlaag te kunnen plaatsen. "De focus ligt op een stapsgewijze herstelling, maar het wordt een werk van lange adem", aldus Petit.

Voor de duur van de werken geldt een aangepaste treinregeling. Het treinverkeer tussen Brussel, Namen en Luxemburg wordt vanaf Ottignies omgeleid via Leuven en Brussel-Noord. Reizigers kunnen op vertoon van hun treinticket uitzonderlijk ook gebruik maken van de MIVB om hun bestemming te bereiken.

bron: Belga