Collectief ontslag bij centrum voor geneesmiddeleninformatie Farmaka

De vzw Farmaka, een onafhankelijk centrum dat het verantwoord gebruik van geneesmiddelen promoot, ontslaat al haar 28 medewerkers. Dat meldt de vzw vrijdag. Het collectief ontslag is volgens Farmaka een gevolg van de besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op de onafhankelijke geneesmiddeleninformatie. De raad van bestuur van Farmaka neemt de beslissing “met spijt in het hart”, maar het centrum “ziet zich verplicht” om de werknemers te ontslaan, klinkt het in een persbericht. De vzw zet daarnaast ook de samenwerking met enkele zelfstandige medewerkers stop.
Artsen konden bij Farmaka terecht voor meer informatie over geneesmiddelen, en konden onder meer een gratis bijscholing vragen. Het centrum stelde daarnaast ook een ‘Formularium Ouderenzorg’ op, een soort leidraad bij het voorschrijven van geneesmiddelen aan oudere patiënten, maar moet ook die activiteit nu stopzetten.

Besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block liggen volgens Farmaka aan de basis van het collectief ontslag. “Tijdens de begrotingsopmaak werd afgelopen zomer beslist dat het budget voor de onafhankelijke geneesmiddeleninformatie wordt beperkt tot 2 miljoen euro, anderhalf miljoen euro minder dan in 2017”, klinkt het in een persbericht. Het geld zou volgens de vzw worden toegewezen aan het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI), dat enkele projecten van Farmaka zou moeten overnemen. Maar “er blijft erg veel onduidelijkheid over hoe dit praktisch georganiseerd kan worden”, klinkt het.



bron: Belga