Compensatie voor vertraagde vlucht moet geen rekening houden met tussenstops

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wie door de annulering of de grote vertraging van zijn vliegreis recht heeft op een compensatie, krijgt geen extra schadevergoeding als het gaat om een vlucht met een tussenstop. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag duidelijk gemaakt. Bij een vertraging van drie uur of meer hebben vliegtuigpassagiers recht op een schadevergoeding. Als het om een vlucht van 1.500 km of minder gaat, bedraagt die compensatie 250 euro per persoon, bij een vlucht van meer dan 1.500 km krijgen gedupeerden 400 euro. De Europese verordening die de schadevergoedingen regelt, maakt weliswaar geen onderscheid tussen rechtstreekse vluchten en aansluitende vluchten.

Over dat punt heeft het Europees Hof zich nu gebogen. Drie mensen die met Brussels Airlines van Rome naar Hamburg reisden via Brussel, kwamen in Duitsland aan met een vertraging van 3 uren en 50 minuten. Omdat de rechtstreekse afstand tussen Rome en Hamburg iets meer dan 1.300 km bedraagt, maar meer dan 1.600 km als de afstanden tussen Rome en Brussel en tussen Brussel en Hamburg worden opgeteld, was het niet duidelijk op welke compensatie ze recht hebben.

Het Hof maakt nu duidelijk dat het type vlucht (rechtstreeks of met een tussenstop) geen invloed heeft op de omvang van de schadevergoeding. De drie gedupeerden krijgen dus elk 250 euro, en geen 400 euro.

bron: Belga