Brexit – Europees Parlement heeft voorstel voor nieuwe zetelverdeling klaar

Brexit - Europees Parlement heeft voorstel voor nieuwe zetelverdeling klaar
Brexit - Europees Parlement heeft voorstel voor nieuwe zetelverdeling klaar

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou het aantal zetels in het Europees Parlement voorlopig beperkt moeten worden tot 699, in plaats van 750 vandaag. Dat staat in het ontwerpverslag over de toekomstige zetelverdeling dat Belga kon inkijken. Het aantal Belgische parlementsleden zou op 21 blijven. Wanneer de brexit op 29 maart 2019 een feit wordt, verdwijnen ook de 73 Britse parlementsleden uit het Europese halfrond. Wat er met hun zetels moet gebeuren, is voer voor discussie. De twee parlementsleden die het dossier behandelen, de Poolse Danuta Maria Hübner (EVP) en de Portugees Pedro Silva Pereira (S&D), hebben nu hun rapport klaar.

Zij stellen voor dat slechts 22 van de 73 Britse zetels die verdwijnen aan andere lidstaten worden toegewezen. Daardoor zou het totale aantal parlementsleden dalen van 750 naar 699. Dat biedt het parlement de ruimte om in de toekomst leden van eventuele nieuwe lidstaten op te nemen of – opvallender – ruimte te geven aan parlementsleden die verkozen worden vanop zogenaamde transnationale lijsten. Hübner en Silva Pereira spreken zich zo principieel uit voor Europese verkiezingen waarbij een deel van de Europarlementsleden verkozen wordt vanop lijsten die in alle lidstaten zijn ingediend.Volgens het rapport zouden de 22 nieuwe parlementsleden meteen na de brexit hun zitje moeten opnemen. Voor de Belgische delegatie zou er niets veranderen, die zou 21 parlementsleden blijven tellen. De grote winnaars, in absolute cijfers, zouden Frankrijk en Spanje zijn, die elk 4 Europarlementariërs extra mogen afvaardigen. Italië zou er 3 parlementsleden bijkrijgen.

Het rapport wordt volgende week maandag besproken in de commissie Constitutionele Zaken van het parlement. Het is echter de Europese Raad – met de staatshoofden en regeringsleiders – die het laatste woord krijgt over de zetelverdeling.

Bron: Belga