Sp.a vraagt “dringende aanpak” van agressieve deur-aan-deurverkoop

Sp.a vraagt "dringende aanpak" van agressieve deur-aan-deurverkoop

Sp.a-Kamerlid Maya Detiège wil dat agressieve deur-aan-deurverkoopstechnieken door sommige energieleveranciers dringend wordt aangepakt en wil de praktijk het liefst helemaal verboden zien. Ze steunt daarmee de oproep van Netwerk tegen Armoede in De Morgen, dat aan de alarmbel trekt nadat Luminus een tiental mensen tegen hun wil een contract zou hebben laten ondertekenen in Oostende. “Sommige energieleveranciers gaan steeds agressiever over tot deur-aan-deurverkoop en verkoop op de openbare of private weg. Dat geeft steeds vaker aanleiding tot ongewenste leverancierswissels en schrijnende toestanden”, meent Detiège. “Vaak zijn kansarme, mindervalide en oudere afnemers hiervan de dupe.” Het Kamerlid steunde in 2015 een wetsvoorstel om huis-aan-huisverkoop te verbieden en voor de zomer diende ze een resolutie in op het consumentenakkoord waarin om een verbod wordt gevraagd, zegt ze.

Ook Netwerk tegen Armoede-coördinator Frederic Vanhauwaert vraagt in De Morgen een formeel verbod, nadat er bij een armoedevereniging in Oostende verschillende klachten waren binnengekomen. Volgens Vanhauwaert zijn er ook op andere plaatsen in ons land soortgelijke situaties bekend.

Of er effectief ook een verbod op deur-aan-deurverkoop komt, lijkt weinig waarschijnlijk. Minister voor Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) liet eerder al weten dat dat moeilijk is, omdat het in de Europese wetgeving een legale handelspraktijk is.

bron: Belga