Rwandese ambassadeur moet bijkomende info verschaffen over verdwijning Rwigara

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rwandese ambassadeur in België wordt bij Buitenlandse Zaken verwacht om "bijkomende info te verschaffen" over het lot van enkele leden van de familie-Rwigara. Volgens VRT NWS wordt de ambassadeur bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verwacht, maar het gaat om een uitnodiging op het niveau van de administratie. Bijna een week was er onduidelijkheid over de whereabouts van enkele familieleden, onder wie dochter Diana Rwigara. Zij probeerde zich eerder dit jaar kandidaat te stellen tegen huidig president Paul Kagame, maar haar kandidatuur werd afgeketst door de kiescommissie. Omdat enkele familieleden die incommunicado waren behalve de Rwandese ook de Belgische nationaliteit hebben, was ook ons land betrokken partij. "We hebben dit van bij aanvang gevolgd, en hebben aangedrongen op transparantie", zegt woordvoerder Didier Vanderhasselt. "In het kader van humanitaire bijstand staan wij in nauw contact met de familie en de Rwandse autoriteiten. Omdat het voor de Rwandese autoriteiten om Rwandezen gaat, bieden we dus geen consulaire maar wel humanitaire bijstand."

Diana Rwigara werd samen met de de rest van haar familieleden maandag bij een politieactie aangetroffen in hun eigen huis. In een communiqué dinsdagnamiddag meldt een woordvoerder van de Rwigara's dat de politie het huis binnenviel omdat Diana en andere familieleden hadden geweigerd zich aan te melden bij de politie nadat ze daartoe opgeroepen waren. "Dat is een onjuiste voorstelling van de illegale opsluiting waarvan de familie sinds dinsdag 29 augustus het slachtoffer is."

Rwanda-expert Bert Ingelaere wees er in de aanloop naar de verkiezingen al op dat Rwigara een potentiële bedreiging vormt voor Kagame en zijn RPF omdat ze, net als de president, uit de Tutsi-elite komt.

bron: Belga