Nieuwe katholieke gemeenschap neemt intrek in Achelse Kluis

Nieuwe katholieke gemeenschap neemt intrek in Achelse Kluis
Nieuwe katholieke gemeenschap neemt intrek in Achelse Kluis

Patrick Hoogmartens, de bisschop van Hasselt, heeft zijn zegen gegeven over de komst van een nieuwe katholieke gemeenschap in de Sint-Benedictusabdij van Achel, ook wel bekend als de Achelse Kluis. De leefgemeenschap “Fazenda da Esperança” (boerderij van de hoop, nvdr) neemt in het voorjaar van 2018 haar intrek in de abdij van Achel. Dat meldt het bisdom Hasselt in een persbericht.
Het gebied rond de Achelse Kluis kent een lange religieuze traditie. “Maar door het dalend aantal broeders en bezorgd om de toekomst van de religieuze site hebben we de laatste jaren, in overleg met abt Nathanaël van Westmalle (onder wiens bestuur de Achelse Kluis sinds 2011 valt, nvdr), naar een mogelijke nieuwe en zinvolle bestemming gezocht”, zegt burgemeester van Hamont-Achel, Theo Schuurmans (CD&V). “Zo heeft de stad een herbestemmingsstudie uitgevoerd. Een beetje onverwacht kwam dan de vraag van abt Nathanaël om op de site onderdak te verschaffen aan de gemeenschap Fazenda da Esperança.”

De Fazenda da Esperança is een gesloten leefgemeenschap die 30 jaar geleden ontstond in Brazilië en intussen wereldwijd op 130 plaatsen actief is. Ex-drugsverslaafden en mensen met psychische problemen proberen er samen de draad van hun leven weer op te nemen. “Het is een gesloten leefgemeenschap met een dagindeling die even strikt is als in een klooster, met andere woorden: gemeenschapsleven, arbeid en gebed”, aldus het bisdom Hasselt in een persbericht. “De bewoners nemen een jaar lang afstand van familie en vrienden, maar ook van bijvoorbeeld multimedia, alcohol en nicotine.”De organisatie zocht al langer een plek in België en Nederland. “Met de Achelse Kluis slaan ze nu twee vliegen in een klap”, aldus Schuurmans. “De abdij ligt immers op de grens tussen de Belgische provincie Limburg en het Nederlandse Brabant.”

Bron: Belga