Marghem laat mogelijke afspraken bij indieners strategische reserve nagaan

Marghem laat mogelijke afspraken bij indieners strategische reserve nagaan

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft haar administratie gevraagd de negen biedingen te onderzoeken die bedrijven hebben ingediend om de strategische energiereserve samen te stellen. “Er rijzen daar vragen bij. Het lijkt of er afspraken zijn gemaakt”, zegt de minister in La Dernière Heure. De strategische reserve wordt gesubsidieerd door de overheid. Hij dient om een elektriciteitstekort tijdens de wintermaanden op te vangen. Vorige winter bestond de reserve uit de gascentrales in Seraing en Vilvoorde. Omdat de periode van drie jaar waarvoor hij is samengesteld voorbije was, werd een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.

De kandidaturen bevatten zowel gascentrales als bedrijven die ermee akkoord gingen hun verbruik tijdens piekperiodes ’s avonds te verminderen. De federale energiewaakhond CREG gaf ze allemaal een negatief advies. La Libre Belgique schreef vorige maand dat de gevraagde subsidies onredelijk zouden zijn.De beslissing van de CREG maakt volgens haar kabinet dat de minister wat meer vrijheid heeft over het volume, de duurtijd en de prijs. Wel moet ze rekening houden met het oordeel van de Europese Commissie over het mechanisme, zoals dat door de vorige regering in het leven werd geroepen. Het antwoord wordt voor 23 oktober verwacht.

De minister slaat in de krant een meer offensieve toon aan tegenover de energieproducenten. “Ze zullen minder moeten rekenen op de steun van de overheid en van de consument. Ze moeten opnieuw meer moed aan de dag leggen en minder van publieke steun afhangen. Daarvoor zullen we via het nationaal investeringsplan een richting aangeven, wat het mogelijk moet maken dat ze investeringsplannen voor de langetermijn realiseren”.

bron: Belga