Fipronilcrisis – Ducarme pleit voor betere uitwisseling van informatie tussen Europese lidstaten

Fipronilcrisis - Ducarme pleit voor betere uitwisseling van informatie tussen Europese lidstaten

De fipronilcrisis heeft volgens minister van Landbouw Denis Ducarme de noodzaak aangetoond van “versterkte Europese samenwerking en een betere informatie-uitwisseling”. Dat heeft de MR-minister vandaag gezegd voor de start van een informele vergadering met zijn Europese collega’s in Tallinn, de hoofdstad van Estland. “Ik hoop dat we die vaststelling kunnen delen in het kader van deze vergadering.” In totaal zijn 40 landen getroffen door de fipronilcrisis, waaronder 24 van de 28 EU-lidstaten. In België is het luizenbestrijdingsmiddel in 93 kippenbedrijven gebruikt.

“Het is dankzij het Belgische systeem van zelfcontrole dat we fipronil in de eierketen ontdekt hebben en ik denk dat de Europese collega’s op de hoogte zijn van dat element”, aldus Ducarme. “Het is dus dankzij ons systeem dat alle Europese landen het probleem hebben kunnen opsporen”, aldus nog de MR-minister.De Europese Commissie zal tijdens de vergadering informatie op tafel leggen over de met fipronil besmette eieren. Het gaat om een informele vergadering. Concrete beslissingen worden niet verwacht.

Belgisch landbouwminister Ducarme zal zelf in de marge van de vergadering drie bilaterale contacten hebben: met de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt, met de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp en met de Europees commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis.

bron: Belga