Britten zijn in blijde verwachting

Kate en William
AFP / K. Wigglesworth

De Britse hertogin Kate en prins William krijgen een derde kind. Dat heeft Kensington Palace bekendgemaakt. Volgens de Britse media zal de baby in april geboren worden.

“De koningin en leden van beide families zijn erg verheugd”, klinkt het in de mededeling van het paleis. Net als bij haar twee andere zwangerschappen heeft de 35-jarige Kate Middleton weer last van hyperemesis gravidarum, een extreme vorm van ochtendmisselijkheid die gekenmerkt wordt door snel gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging.Het is een aandoening die een keer op de tweehonderd zwangerschappen voorkomt. Als er niet op de juiste manier ingegrepen wordt, kunnen moeder en baby er in de meest extreme gevallen zelfs aan overlijden. Bij de vorige zwangerschappen maakte het paleis het nieuws al in een vroeg stadium bekend omdat de hertogin haar officiële verplichtingen niet kon nakomen. Ook nu heeft Kate al afspraken moeten afzeggen.

Zesde achterkleinkind

William en Kate trouwden op 29 april 2011. Ze hebben al twee kinderen: de 4-jarige George en 2-jarige Charlotte. Voor koningin Elizabeth II wordt de toekomstige prins(es) haar zesde achterkleinkind. Hij of zij wordt de vijfde in lijn voor de troonopvolging in Groot-Brittannië.

Voor wanneer de bevalling gepland is, is niet duidelijk. Volgens Britse media gaat de baby eind april 2018 het levenslicht zien. Daaruit kan gededuceerd worden dat de conceptie dateert van eind juli. Wat meteen verklaart waarom Kate «nog geen buikje» heeft.

Elisabeth, Victoria, James of Philip?

Bij gokkantoren wordt al volop ingezet op de naam van de baby. Alice is de meest populaire keuze bij de goksite William Hill, gevolgd door Elisabeth, James en Arthur.

Volgens het Ierse Paddy Power is ook Victoria erg populair, terwijl Ladbrokes ook Alexandra, Albert en Philip optekent.