Weyts wil aantal pelotons op Gordelklassieker volgend jaar uitbreiden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister voor Vlaamse Rand en Toerisme Ben Weyts (N-VA) wil het aantal pelotons dat de 100 km lange Gordelklassieker rond Brussel rijdt volgend jaar uitbreiden en ook andere, meer exclusieve wegen toevoegen aan het parcours. Dat heeft hij gezegd na afloop van zijn deelname aan het 'Ring-TV-peloton', dat om 9 uur in Sint-Pieters-Leeuw vertrok en uit kijkers bestond die zich via deze regionale tv hadden ingeschreven. "Het was een heel aangename ervaring. We reden vaak door mooie omgevingen en ook de kameraadschappelijke sfeer in dit peloton was heel tof", aldus de N-VA-minister, die ter hoogte van Tervuren overigens even ten val kwam toen hij bij het afstappen niet tijdig uit de pedalen geraakte. De schade bleef beperkt tot enkele schaafwonden.

Het was voor het eerst dat de Gordelklassieker in pelotons van elk 125 deelnemers gereden werd. Deze werden begeleid door motards van de federale politie, die zorgden voor het afsluiten van kruispunten waarlangs de groep passeerde. Het aantal pelotons was deze keer beperkt tot 5. De plaatsen waren voor aanvang reeds volledig volzet.

"Ik wil doorgaan met deze formule, maar tegelijk het aantal pelotons volgend jaar uitbreiden", zei Weyts. "De groepen reden nu gemiddeld 26 of 28 km per uur. Ik wil in de toekomst ook een of meerdere recreatieve groepen die gemiddeld slechts 24 km/uur rijden. Daarnaast wil ik aan het parcours stukken toevoegen die een exclusieve beleving bieden. Waarom bijvoorbeeld niet nagaan of het mogelijk is over een stuk snelweg te rijden?", aldus nog de minister.

bron: Belga