Gordelfestival: "Verwachten meer dan 20.000 deelnemers"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens de eerste ramingen van de organisatoren zullen er vandaag meer dan 20.000 personen participeren aan de vijfde editie van het Gordelfestival, het sportief en cultureel dagevenement van Sport Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en vzw De Rand in de Vlaamse Rand rond Brussel. Dat zijn er merkelijk meer dan 16.000 vorig jaar, toen het evenement in de voormiddag af te rekenen kreeg met regenweer. Vanuit het provinciedomein van Huizingen en focusgemeente Sint-Pieters-Leeuw staan er heel wat wandelingen en fietsroutes op het programma. Volgens organisator Reindert De Schrijver zijn vooral de "Proef De Streek"-routes bijzonder succesvol. Deze fietsroutes zijn 20, 40 en 60 km lang en voeren langs enkele Geuze- en Lambiekbrouwerijen in de streek. Langs de 20 km-route kan men meevaren op een gratis kanaalrondvaart van 45 minuten. Voor deze routes kan nog tot 14 uur ingeschreven worden. De Gordelklassieker van 100 km rond Brussel, die in pelotons gereden werd, was met 625 deelnemers volzet.

Het evenement verloopt tot nog toe zeer rustig en zonder incidenten. Van pesterijen zoals het leggen van spijkers op de weg of het omdraaien van wegwijzers waarmee de vroegere Gordel steevast geconfronteerd werd, is volgens De Schrijver helemaal geen sprake.

Vorige edities waren ook steevast het toneel voor diverse politieke acties. Voor zover bekend deed vandaag enkel het Vlaams Belang dat. De partij deelde symbolische wondpleisters uit om aan te geven "dat het Vlaams beleid voor de Rand dient gereanimeerd te worden".

Bron: Belga