Antwerpen viert 73ste verjaardag bevrijding

In Antwerpen is afgelopen weekend de 73ste verjaardag gevierd van de bevrijding van de stad, op 4 september 1944. Op een dienst aan de Cromwelltank aan Antwerp Expo kwam Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onder meer terug op de vernieling van de Ciné Rex, met honderden doden, onder wie ook vele Britten. Vrijdag werden de feesten afgetrapt met een Bal van de Bevrijding, met onder meer een historische legervoertuigenparade. Zaterdag vonden plechtigheden plaats aan de monumenten van de Belgische paracommando’s, gesneuvelde politiemannen, en de eerste inslag van een V-bom in Antwerpen.
Zondag werd aan de Cromwelltank op de Jan Van Rijswijcklaan een plechtigheid gehouden voor de Britse strijdkrachten die de stad mee hebben bevrijd. Verschillende diplomatieke vertegenwoordigers legden er bloemenkransen neer.
Antwerps burgemeester Bart De Wever ging er in op het noodlot voor vele Antwerpse joden na nachtelijke razzia’s. “Niet alle politici en veiligheidsdiensten gaan vrijuit worden voor wat er toen gebeurd is. Onze stad kan deze zwarte periode in haar geschiedenis niet negeren”, klonk het. Hij droeg iedereen op de herinnering levendig te houden om te herinneren aan “de horror van alle haatdragende ideologieën”.
De Wever vermeldde ook gruwelijkheden tegen burgerdoelwitten door terugtrekkende Duitsers, onder meer met V-bommen. “Een catastrofe zonder voorgaande was het meedogenloze bombardement van de Rex-cinema, waarbij helaas ook honderden Engelse soldaten stierven”, aldus De Wever. Hij bedankte de Britse, maar ook alle andere strijders voor hun rol bij de bevrijding.
Hij zei dat in een diverse stad als Antwerpen elke inwoner bij de bevrijdingsherinnering betrokken zou moeten worden. “Onze diverse stad vandaag is een veilige haven voor wie vluchtte van de oorlog en voor mannen en vrouwen die worden vervolgd voor hun politieke overtuiging, religie of seksuele oriëntatie”, stelde hij. “Laten we hopen dat ook hun verhalen een wijdverbreid besef kunnen brengen dat oorlog en geweld, haat en woede nooit een deel van de oplossing kunnen zijn.”

bron: Belga