Vuelta - Rafal Majka wint bergrit, Chris Froome blijft leider

door
Belga
Leestijd 3 min.

De 27-jarige Pool Rafal Majka (BORA - hansgrohe) heeft zaterdag de veertiende etappe in de 72e Ronde van Spanje gewonnen. Na 175 kilometer van Ecija naar de top van de Sierra de la Pandera had de tweevoudige bergkoning van de Tour de France (2014 en 2016) 27 seconden voor op de Colombiaan Miguel Angel Lopez. De Italiaan Vincenzo Nibali finishte op 31 seconden als derde, met in zijn spoor rodetruidrager Chris Froome. Froome (Sky) behield in de stand zo 55 seconden voorsprong op Nibali. De Nederlander Wilco Kelderman is derde, op 2:17 van de 32-jarige Brit.

In het eerste deel van een zwaar tweeluik door de bergen moesten de renners zaterdag heel wat kilometers bergop bedwingen. Een opwarmertje wachtte met de Puerto el Mojon, een klim van derde categorie van bijna 9 kilometer aan 3,7 procent. Daarna volgde het echte werk met de Alto Valdepenas de Jaan, tweede categorie, 8,5 kilometer aan 4,8 procent. En tot slot de finale naar de Sierra de la Pandera, een col van buiten categorie, 12 kilometer aan 7,3 procent, met het venijn in de start met in de laatste vier kilometer stukken tot 15 procent.

Voer voor berggeiten en rasaanvallers dus en heel wat renners voelden zich in de beginfase geroepen om weg te springen uit het pak. Het lukte Thomas De Gendt, ondanks een poging, deze keer niet en uiteindelijk ontstond na ruim een half uur koers een kopgroep met tien renners: Davide Villella, die zijn bergtrui steviger om de schouders wilde gorden, Rui Costa, Stefan Denifl, Rafal Majka, Luis Angel Maté, Patrick Konrad, Alexis Gougeard, Simon Clarke, Ricardo Vilela en onze landgenoot Bart De Clercq. Geen enkele renner vormde een bedreiging voor het klassement, het peloton liet begaan, althans toch in de beginfase en de bonus liep op naar ruim zeven minuten.

Intussen kwam er slecht nieuws uit het kamp van Wilco Kelderman van Sunweb. Meesterknecht Sam Oomen was ziek opgestaan en moest er onderweg de brui aan geven. In het peloton schoten de ploegen van de klassementsmannen in actie toen de bonus te hoog opliep. Zowel Trek-Segafredo, als Astana en Bahrain-Merida kwamen vooraan een handje toesteken om de vlucht onder controle te houden.

Intussen was op de voorlaatste klim de kopgroep uit elkaar gespat onder impuls van Rafal Majka, die voluit op de dagzege mikte, en Davide Villella. Ze kregen ook nog Rui Costa mee in het offensief. Bij de favorieten, de voorsprong van de vluchters was door het hoge tempo wel gezakt tot twee minuten, was er pas wat animo op de slotklim. Eerst versnelde Romain Bardet, die geen gevaar meer betekende voor het klassement, daarna schudden Johan Esteban Chaves en vervolgens Nibali, met Alberto Contador in het wiel, aan de boom. De armada van Team Sky werd evenwel niet uit zijn lood geslagen en bracht alles weer terug.

Toen Nibali het op 3 kilometer van de streep nog eens probeerde, ging andermaal "El Pistolero" mee. Froome stelde zelf orde op zaken. Voor Chaves was het de aanval te veel. Hij moest de anderen laten rijden en zou terugvallen naar een vijfde plaats in het klassement.

Vooraan trok Majka op 10 kilometer van de finisht alleen op pad. Miguel Angel Lopez, al ritwinnaar in deze Vuelta, mocht wel nog wegspringen uit de groep met favorieten, maar hij zou bijna een halve minuut te laat komen voor een tweede bloemenruiker. Die ging naar Majka die daarmee zijn Vuelta - zijn klassementsambities werden de kiem ingesmoord door maag-en darmproblemen bij de start - toch wat kleur gaf. Nibali werd derde en graaide zo nog vier bonificiatieseconden mee, Froome vierde en Contador zevende.

Majka boekte zijn vierde zege van het seizoen. Eerder won hij ritten in de Ronde van Californië (WT) en de Ronde van Slovenië (2.1) en stak hij in die laatste wedstrijd ook de eindzege op zak.

Zondag staat er opnieuw een zware bergrit op het menu. De vijftiende etappe brengt het peloton van Alcala La Real naar de Sierra Nevada. Na 129,4 kilometer ligt de aankomst daar op de top van de Alto de Hoya de la Mora (19,3 kilometer aan 5,6%).

.

bron: Belga