N-VA Ieper met jonge Eva Ryde naar kiezer

De 32-jarige Eva Ryde gaat volgend jaar voor N-VA als lijsttrekker naar de Ieperse kiezer trekken. Dat is zaterdagavond tijdens de zomerbarbecue van de partij bekend gemaakt. Ryde is al goed gekend in Ieper, want ze is de huidige schepen van onderwijs, dierenwelzijn, bibliotheek en jeugd en gezin. Toch worden de verkiezingen in 2018 spannend, want nog maar recent werd het kartel tussen CD&V en N-VA opgeblazen. Het was een van de laatste overblijvende kartels in Vlaanderen, en dat in de stad van Yves Leterme, die indertijd nationaal het kartel tussen beide partijen smeedde.
“We hebben het gevoel dat de vraag daarvoor steeg en we zagen ook ons ledenaantal fors stijgen”, opent Ryde. “We zijn nog volop bezig met het vormen van onze groep en ons programma. Ik ben vooral tevreden dat het volledige bestuur akkoord ging met het lijsttrekkerschap. Het is dus een unanieme, gedragen keuze van ons partijbestuur”.
Ryde is nog maar 32, maar heeft dus al enige ervaring. “Bovendien zie je dat zich dat doorzet naar andere partijen. Er wordt duidelijk gekozen voor een jongere generatie”, aldus Ryde, die zich nog niet te hard wil uitspreken over de doelstellingen. “We tellen nu vijf gemeenteraadsleden. We willen dus beter doen, maar het is de Ieperling die kiest”, besluit Ryde, die zelf afkomstig is van deelgemeente Brielen.
“Een logische beslissing”, aldus voorzitter Dirk Vandenbulcke. “Eva is een uitstekende schepen die goed ligt bij iedereen. Ze kent het klappen van de zweep en weet wat er leeft in onze stad.” Ook haar goede banden met de CD&V en haar constructieve stijl worden benadrukt. Het valt dus nog af te wachten of het CD&V/N-VA-bestuur in Ieper zal gebroken worden. Het kartel haalde in 2012 een meerderheid.

bron: Belga