Onderzoek FBI-baas Comey naar Clinton was “schijnvertoning”

Onderzoek FBI-baas Comey naar Clinton was
Onderzoek FBI-baas Comey naar Clinton was "schijnvertoning"

Gewezen FBI-baas James Comey heeft het onderzoek naar Hillary Clintons email-schandaal omgekeerd uitgevoerd: eerst stelde hij een verklaring op waarin de Democratische presidentskandidate onschuldig werd verklaard, daarna pas begon hij met het onderzoek en het verhoor van 17 sleutelgetuigen. Dat stellen de Republikeinse senatoren Lindsey Graham en Chuck Grassley donderdag in een gemeenschappelijke brief aan Comey’s opvolger, Christopher Wray. Het duo baseert zich op transcripties van interviews met voormalige medewerkers van Comey. De transcripties zijn in handen gekomen van het comité justitie van de senaat. “Eerst de conclusies, dan feiten verzamelen: op die manier voer je geen onderzoek”, schrijven de GOP-senatoren.

Op 21 juli vorig jaar verklaarde Comey dat de FBI niet aanbeveelt klachten tegen Clinton in te dienen. In één adem tikte hij Hillary wel op de vingers voor haar gebruik van een privaat e-mailadres als minister van Buitenlandse zaken. De medewerkers van Clinton was immuniteit beloofd in ruil voor hun samenwerking. De ontwerpverklaring was reeds in mei opgesteld. Aangezien alles gebeurde in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november kan sprake zijn van “collusie” tussen Clinton en de FBI.In april waren Comey en co ervan beschuldigd de site Buzzfeed te hebben betaald voor het beruchte Gouden-Regendossier, dat het had over een Donald Trump die in een Moskouse hotelkamer, vergezeld van hoertjes, in het bed had geplast waar ook zijn voorganger Barack Obama had verbleven.

In een verklaring voor het comité justitie van de senaat in mei dit jaar had Comey nog gesteld zich “ziek” te voelen bij het idee als zou hij de verkiezingsgang hebben willen beïnvloeden.

Bron: Belga