Atomium-prijzen verdelen 100.000 euro over zeven stripauteurs

Op het Brusselse Stripfeest zijn vrijdagavond voor het eerst de Atomium-prijzen uitgereikt, goed voor een totaalbedrag van 100.000 euro. Zeven stripauteurs vielen in de prijzen met hun werk. Voor de stripauteurs is het de laatste jaren steeds moeilijker om financieel rond te komen. Het Brussels Gewest wilde daarom samen met visit.brussels de creatieve geesten van de stripwereld ondersteunen met de eerste editie van de Atomium-prijzen.
De prijs Raymond Leblanc voor jong talent ter waarde van 20.000 euro cash en een contract bij de uitgeverij Futuropolis ging naar Hélène Aldeguer en haar strip Saïf. Daarin schetst ze het door de Jasmijnrevolutie overhoop gehaalde leven van een jonge Tunesische en haar familie en vrienden.
De Atomiumprijs van Brussel ter waarde van 7.500 euro ging naar Frank Pé & Zidrou met hun Robbedoesstrip La Lumière de Bornéo. Een verhaal dat zich nota bene in Brussel afspeelt.
Maar er waren nog vijf prijzen met de prijs Federatie Wallonië-Brussel (10.000 euro) voor Thierry Van Hasselt met Vivre à Frandisco, de Robbedoesprijs voor meest humoristische avontuur (15.000 euro) voor Nols met Pebble’s Adventures, de Prem1ère-prijs voor Graphic Novels (20.000 euro aan reclameruimte) voor Thierry Murat met Etunwan: Celui qui regarde, de Cognitoprijs voor historische strips (3.000 euro) voor Catel & Bocquet met Joséphine Baker en de Prijs Le Soir voor reportagestrips (20.000 euro aan reclameruimte) voor Guillermo Abril en Carlos Spottorno met La Fissure.

bron: Belga