Filmfestival van Venetië: de films die je niet mag missen

Suburbicon
Foto Hilary Bronwyn Gayle

Van 30 augustus tot 9 september viert het oudste filmfestival ter wereld zijn 74ste verjaardag. Matt Damon, George Clooney, Jennifer Lawrence en Matthias Schoenaerts zijn maar enkele van de sterren die mee komen vieren op de rode loper. Naast een aantrekkelijke officiële selectie vernieuwt het oudje dit jaar ook met een competitie die helemaal in het teken staat van virtual reality.

Documentaires, virtual reality, animatie, fictie, Hollywoodkleppers en jonge, veelbelovende debutanten. Zoals elk jaar verzacht de Mostra de harde realiteit van het nieuwe werk- en schooljaar met een gevarieerde selectie. Metro ruilt de Belgische wolken in voor de Italiaanse zon en gaat op zoek naar de must sees van het najaar.1. DOWNSIZING

Downsizing
Foto’s Paramount Pictures

Vorig jaar opende het intussen wereldberoemde en met Oscars overladen ‘La La Land’ de 73ste editie. Dit jaar valt die eer opnieuw een Amerikaanse film te beurt. ‘Downsizing’ is de nieuwste van Alexander Payne, de bekroonde regisseur van ‘The Descendants’ met George Clooney en ‘Nebraska’. Veel details zijn er nog niet over dit nieuwe werk, behalve dan dat Matt Damon, Christoph Waltz (‘Inglourious Basterds’), Alec Baldwin en Kristen Wiig (‘Bridesmaids’) meespelen en dat het verhaal gaat over een man die zichzelf verkleint.

Belgische release: 21 januari 2018

2. MOTHER!

Mother!
Foto Paramount Pictures

Een van de grote verrassingen van deze editie: de langverwachte comeback van Darren Aronofsky. De regisseur van ‘Requiem for a Dream’, wiens laatste film ‘Noé’ met Russell Crowe niet echt overtuigde, komt ‘Mother!’ voorstellen. Die film gaat over een koppel wiens rustige leventje door elkaar geschud wordt door vreemde gasten. Mother! baadt in een benauwende horrorsfeer, een genre dat Aronofsky al eens op geheel eigen wijze verkende in ‘Black Swan’. De hoofdrol is voor Jennifer Lawrence, die – gossip alert! – tijdens de opnames als een blok viel voor de charmes van de regisseur.

Belgische release: 13 september 2017

3. SUBURBICON

Dertig jaar! Zolang heeft het geduurd voor ‘Suburbicon’ het daglicht zag. De broers Joel en Ethan Coen werken al sinds 1986 aan het project, waarvoor de hoofdrol aanvankelijk voor George Clooney was. Maar in 2005 kondigden ze plots aan dat Clooney de film zou regisseren. Mister Nespresso, die in 2002 als regisseur debuteerde met ‘Confessions of a Dangerous Mind’ en die intussen getrouwd en papa is, heeft er dus meer dan tien jaar over gedaan om ‘Suburbicon’ in te blikken. Cast van dienst zijn Julianne Moore, Matt Damon (weeral) en Oscar Isaac (uit die andere Coen-film ‘Inside Llewyn Davis’). ‘Suburbicon’ gaat in Venetië eindelijk in wereldpremière.

Belgische release: 6 december 2017

4. LE FIDÈLE

Na het internationale succes van ‘Rundskop’ en een Amerikaans avontuurtje met ‘The Drop’ is de talentrijke Michaël R. Roskam terug van weggeweest. De mannelijke hoofdrol in zijn nieuwe opus is – hoe kan het ook anders – voor zijn fetisjacteur Matthias Schoenaerts. Le Fidèle is een hartstochtelijk liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Belgische onderwereld. Gino (Schoenaerts) – Gigi voor de vrienden – overvalt banken met zijn Brusselse maten. Bénédicte, aka Bibi (Adèle Exarchopoulos, ‘La Vie d’Adèle’) is racepilote. Ze worden halsoverkop verliefd, maar dat loopt natuurlijk niet van een leien dakje…

Belgische release: 4 oktober 2017

5. HUMAN FLOW

Artiest, beeldend kunstenaar, blogger en toegewijde activist. De Chinees Ai Weiwei is een van de belangrijkste figuren uit de hedendaagse kunst. Hij is actief sinds eind jaren 70, woonde in New York en reisde de hele wereld rond voor expo’s, installaties en performances. Sinds 2015 engageert hij zich voor de vluchtelingencrisis. Hij reist door Europa en deelt zijn avonturen via de sociale media. Al die ontmoetingen resulteerden in de documentaire ‘Human Flow’, over migratie in de geschiedenis van de mensheid en over onze collectieve toekomst.

Belgische release: begin 2018

6. TUEURS

Tueurs
Foto G. Chekaiban

Van de gevangenis tot de rode loper in Venetië. Over een verrassend parcours gesproken. François Troukens is een voormalige bankovervaller, die in de jaren 90 zowat overal gezocht werd en uiteindelijk in Frankrijk tegen de lamp liep. Zijn gevangenisstraf zat hij uit in België en intussen heeft hij zijn pistool ingeruild voor een pen. Zijn eerste, uiteraard lichtjes autobiografische film, verzamelt de crème de la crème van de Belgische Franstalige cinema (Olivier Gourmet, Lubna Azabal, Bouli Lanners, Natacha Régnier) en vertelt het verhaal van een berouwvolle overvaller die tegen zijn wil verwikkeld raakt in de affaire van de Bende van Nijvel.

Met deze film en die van Michaël R. Roskam en Fien Troch, jurylid van de Orizzonti-sectie, is de Belgische cinema dit jaar in elk geval waardig vertegenwoordigd in Venetië.

Belgische release: 6 december 2017

Elli Mastorou