Twee boten met Rohingya-vluchtelingen gekapseisd: 17 doden

Twee boten met Rohingya-vluchtelingen gekapseisd: 17 doden

Zeker 17 mensen zijn verdronken toen twee boten, met aan boord Rohingya die van Myanmar naar Bangladesh vluchtten, kapseisden. Dat melden officiële bronnen vandaag. Vissers haalden lichamen van vooral vrouwen en kinderen uit de Naf-rivier, die de grens vormt tussen Bangladesh en Myanmar. De twee landen delen een grens van 271 km. Volgens de Bengalese overheidsfunctionaris Zahid Hossain Siddique zonken de boten na middernacht toen leden van de moslimminderheid aan vervolging door de boeddhistische meerderheid in Myanmar probeerden te ontsnappen om nog voor zonsopgang in Bangladesh aan te komen.

Op de grens tussen de twee landen hebben zich duizenden Rohingya verzameld. De voorbije week zijn in Myanmar bijna 100 doden gevallen bij geweld tussen militiestrijders en de veiligheidsdiensten. De Bengalese diensten hebben al zeker zeven boten met aan boord Rohingya teruggestuurd naar Myanmar. Sinds het geweld in de onrustige Rakhine-deelstaat op 25 augustus uitbrak, hebben al zeker 18.000 Rohingya hun toevlucht gezocht in Bangladesh. Dat blijkt uit een schatting van de Internationale Organisatie voor Migratie, al zou er rekening moeten gehouden worden met een grote foutenmarge.

In Myanmar wonen zowat 1 miljoen Rohingya, waar ze uitgesloten en vervolgd worden. Volgens cijfers van de autoriteiten in Bangladesh verblijven in het land intussen 400.000 leden van de moslimminderheid.

bron: Belga