Orkaan Harvey: rookpluim door ontploffingen in chemiefabriek is “extreem gevaarlijk”

Orkaan Harvey: rookpluim door ontploffingen in chemiefabriek is
Orkaan Harvey: rookpluim door ontploffingen in chemiefabriek is "extreem gevaarlijk"

De rookpluim die werd veroorzaakt na de ontploffingen in de ondergelopen chemische fabriek van Arkema, in de buurt van Houston in Texas, is “extreem gevaarlijk”. Dat heeft het hoofd van het federaal rampenagentschap Fema gemeld. “De vraag is momenteel of we al of niet binnen kunnen (in de fabriek, red.) om de volledige impact op de omgeving en de infrastructuur te onderzoeken”, aldus Long, die toevoegt dat “de rook in ieder geval erg gevaarlijk is”.

De ontploffingen vonden afgelopen nacht plaats in een chemiefabriek van de Franse multinational Arkema in Crosby, in de buurt van Houston. Vanwege de zware regenval kon de fabriek bepaalde chemische stoffen die koel gehouden moeten worden niet langer koel houden. Het bedrijf had er eerder al voor gewaarschuwd dat het de ontploffingen niet kon vermijden, en dat de rook die daarbij vrijkwam irritaties kon veroorzaken aan de ogen, de luchtwegen en de huid.

De fabriek stopte vrijdag de productie, voor de storm aan land kwam. In de regio viel meer dan 1 meter regen, waardoor de elektriciteit uitviel. Ook generatoren raakten overstroomd. In de fabriek worden organische peroxiden aangemaakt, en die kunnen gevaarlijk worden bij hogere temperaturen.

Bron: Belga