Massale evacuatie in Frankfurt voor bom Tweede Wereldoorlog zal heel de dag duren

Massale evacuatie in Frankfurt voor bom Tweede Wereldoorlog zal heel de dag duren

Zondag moeten tienduizenden inwoners van de Duitse stad Frankfurt hun huizen verlaten voor de grootste evacuatie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Oorzaak is de vondst van een 1,8 ton zware bom uit Wereldoorlog II, die onschadelijk gemaakt moet worden. De evacuatie start om 06.00 uur, zodat er zich tegen 08.00 uur niemand meer bevindt in een straal van 1,5 kilometer rond de blindganger, melden de autoriteiten. Minstens 60.000 inwoners zullen in veiligheid worden gebracht. Duizenden hulpverleners worden gemobiliseerd, om de onder meer twee ziekenhuizen en twintig bejaardentehuizen te evacueren. Binnen de veiligheidszone bevinden zich ook het hoofdkwartier van de Duitse nationale bank, het politiecommissariaat van Frankfurt en de hoofdzetel van de plaatselijke openbare omroep Hessische Rundfunk. De Bundesbank laat trouwens weten dat het goud dat is opgeslagen in de bank “zondag even hard beveiligd zal zijn als op elke andere dag”. En ook het luchtruim boven de veiligheidszone wordt zondag leeggehouden. Het is nog niet duidelijk welke impact dat zal hebben op het vliegverkeer, aangezien vliegtuigen enkel boven het gebied vliegen bij oostenwind.

De inwoners zullen pas tegen 20.00 uur weer naar huis kunnen terugkeren. “Dit is een grote uitdaging op logistiek vlak”, aldus de autoriteiten. De bom, die werd gevonden op een bouwwerf, vormt volgens de ontmijningsdiensten momenteel geen gevaar. Het onschadelijk maken van het springtuig zal vier uur in beslag nemen.

In 2016 moesten nog 54.000 mensen geëvacueerd worden na de vondst van een bom in Augsburg, in de deelstaat Beieren. In mei dit jaar werden zowat 50.000 mensen in veiligheid gebracht om drie bommen onschadelijk te maken in Hannover.

bron: Belga