App en atlas tonen Brusselse wandelaars de weg

BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Een smartphone-applicatie, een gedrukte wandelatlas en voetgangerskaarten die op bushokjes zijn aangebracht, dat zijn de drie nieuwe tools waarmee wandelaars en voetgangers hun weg kunnen vinden doorheen de hoofdstad en zijn randgemeentes.

Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (s.pa) en de vzw Trage Wegen stelden woensdag in Jette samen ‘be walking, be.brussels’ voor.

De vorige pocketwandelatlas dateerde van 2014 en met de vele werken die er in Brussel gebeuren, was het tijd voor een nieuwe geüpdatete versie. Meteen het moment om ook een applicatie en voetgangerskaarten te ontwikkelen.

800 kilometer

“Vaak is wandelen sneller dan de auto nemen”, stelt minister Smet. “Bovendien heeft een op de twee Brusselaars geen auto. Een derde verplaatst zich hoofdzakelijk te voet, terwijl een ander derde het openbaar vervoer en nog een derde de auto neemt.”

De vzw Trage Wegen en vele Brusselse vrijwilligers vonden in Brussel 800 kilometer aan paden, wegen en doorsteken die niet toegankelijk zijn voor auto’s én die vaak nog niet gekend zijn bij het publiek.

De applicatie, die momenteel enkel beschikbaar is op Android, toont naast de wegen ook interessante punten in de stad zoals een toilet of een bushalte. Indien de voetganger een probleem opmerkt, kan die dat zelf via de app melden.

Tenslotte zijn er nog de voetgangerskaarten die op een honderdtal buskotjes in de gemeentes Jette, Anderlecht en Evere prijken. Na een projectoproep zijn zij de eerste gemeenten die instemden met het uithangen van de wandelkaarten.