Veiligheidsraad verlengt mandaat Unifil met een jaar

De VN-Veiligheidsraad heeft woensdag unaniem een resolutie goedgekeurd die het mandaat van de blauwhelmen in Libanon (Unifil) met een jaar verlengt. De United Nations Interim Force in Lebanon is al sinds 1978 in Libanon actief – al zorgde Israël er enkele jaren voor dat die activiteit op een erg laag pitje stond – en verlenging van het mandaat is normaliter niet meer dan een formaliteit. Dit jaar wou de VS echter dat het mandaat van Unifil werd uitgebreid, in het bijzonder om het sjiitische Hezbollah, de grootste partij/beweging in het land, aan te pakken. Hezbollah is mede verantwoordelijk voor de overwinning van het Syrische regeringsleger in de regionale oorlog om Syrië.
Tot net voor de stemming voerden Amerikanen enerzijds en de Europese lidstaten anderzijds, in het bijzonder Frankrijk en Italië, overleg om beider standpunten dichter bij elkaar te brengen. Beide Europese landen leveren een groot deel van de troepen voor de VN-vredesmacht.
Unifil vloeit voort uit VN-resolutie 425, die expliciet het herstellen van de Libanese soevereiniteit beoogt. De resolutie werd goedgekeurd na een Israëlische inval in Zuid-Libanon.

Bron: Belga