Twee miljoen moslims beginnen aan bedevaart in Mekka

Twee miljoen moslims beginnen aan bedevaart in Mekka

In de Saoedische stad Mekka zijn vandaag ongeveer twee miljoen islamitische pelgrims aan de hadj begonnen. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen om de meerdaagse religieuze gebeurtenis in goede banen te leiden. De hadj is een van de vijf “zuilen” of religieuze verplichtingen van de islam. Alle volwassen moslims die daar financieel en fysiek toe in staat zijn, zijn verplicht om minstens één keer in hun leven de pelgrimstocht te ondernemen naar Mekka, de geboortestad van de profeet Mohammed.

Tijdens de hadj-rituelen moeten de gelovigen onder andere zeven keer rond de Kaaba stappen, het kubusvormige bouwwerk met het zwarte doek op de binnenplaats van de Grote Moskee. Op vrijdag, de derde dag van de bedevaart, vieren moslims wereldwijd het offerfeest.

De Saoedische overheid heeft 17.000 medewerkers van de civiele bescherming en 3.000 voertuigen ingezet om de veiligheid van de pelgrims te verzekeren. Daarnaast staan nog 300 ziekenwagens klaar om hulp te bieden. Op die manier moet een nieuw drama tijdens de bedevaart vermeden worden. In september 2015 waren bij massaal gedrang bij de hadj nog bijna 2.300 pelgrims om het leven gekomen.

bron: Belga