Memorial Van Damme - Olympisch kampioen kogelstoten Ryan Crouser wil zich tonen op Muntplein

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kogelstoter Ryan Crouser trok naar het WK in Londen als olympisch kampioen, maar keerde van een kale reis terug. De Amerikaan moest vrede nemen met een zesde plaats. Die teleurstelling heeft stilaan plaatsgemaakt voor nieuwe ambities. Zo wil hij tijdens de Diamond League-finale in Brussel de puntjes op de i zetten. "Ik zin op wraak, ik kijk er echt naar uit om te werpen", zegt de indrukwekkende verschijning (2m03, 140 kg) tijdens een persbabbel in het Brusselse Crowne Plaza. "Het WK was een echte tegenvaller. Ik voelde mij fysiek nochtans in de vorm van mijn leven, maar in de weken voor het toernooi had ik nooit het juiste gevoel op technisch vlak. Heel frustererend want voor de rest mag ik terugkijken op een uitstekend jaar. Nu voel ik dat ik weer op de juiste weg ben. In de voorbije wedstrijden had ik opnieuw het juiste gevoel te pakken."

Dat Crouser vorige zomer in Rio olympisch kampioen werd, noemt hij zelf ook "onverwacht". "Mijn eerste doel was de Amerikaanse trials te halen. Daarna wilde ik een plek in het olympische team. Vervolgens hoopte ik de kwalificaties te overleven en, eventueel, voor een medaille mee te spelen. Maar dat ik zou winnen, was ook voor mij onverwacht. Al kende ik wel een hele goeie voorbereiding voor Rio."

De 41e Memorial Van Damme vindt vrijdagavond plaats in het Koning Boudewijnstadion plaats, maar de kogelstoters zullen er niet te zien zijn. Zij werken hun competitie al morgen af in hartje Brussel, op het Muntplein. Crouser is een groot voorstander van zo'n competitie 'tussen de mensen'. "Ik heb dit jaar al drie keer zo'n wedstrijd afgewerkt en ik vind het echt leuk. Het is uitstekende reclame voor onze sport, de sfeer is altijd opperbest en het barst er van energie."

Net zoals bij quasi alle andere atleten gaat bij Crouser de riem er na de Memorial even af. In 2018 ligt de volledige focus op het WK indoor in het Britse Birmingham. "Ik ga er mijn volledige training op richten, met als doel het wereldrecord (22m66) te verbeteren", legt Crouser uit. "Daarna maak ik een doel van het record in open lucht (23m12)."

bron: Belga