Bert Wollants: “VBO heeft gelijk inzake kernuitstap”

Bert Wollants: "VBO heeft gelijk inzake kernuitstap"

“Het VBO heeft gelijk inzake de kernuitstap”. Dat zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants in een reactie op het pleidooi van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) om ook na 2025 enkele kernreactoren open te houden. Het is niet de eerste keer dat meerderheidspartij N-VA openlijk vraagtekens plaatst bij de geplande kernuitstap in 2025. De beloofde energievisie laat ondertussen zo lang op zich wachten “dat de uitstapkalender stilaan hopeloos wordt”, aldus Wollants.
Het VBO pleit er in enkele kranten voor om kernenergie ook na 2025 mee op te nemen in de energiemix. De werkgeversorganisatie dringt aan op meer realisme over de timing voor de sluiting van de kerncentrales. Die sluiting is voorzien in 2025. Maar dat lukt volgens het VBO niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs.

N-VA-Kamerlid Bert Wollants vindt dat het VBO gelijk heeft. “Dat het VBO voorstelt om de bevoorradingszekerheid ernstig te nemen en vaart te maken met een realistische uitwerking van het energiepact, kunnen we alleen maar toejuichen. De energievisie die vanaf 2015 had omgezet moeten zijn naar concrete acties is er vandaag nog steeds niet, dan is het logisch om alle opties op vlak van bevoorradingszekerheid én betaalbaarheid van stroom mee onder de loep te nemen”, meent Wollants.

Het is niet de eerste keer dat Wollants openlijk vragen stelt bij de timing van de kernuitstap. Net omdat er zo lang is getalmd me de uitwerking van een energievisie wordt de uitstapkalender “stilaan hopeloos”. “Zelfs met een verlenging van de levensduur van enkele kerncentrales is het 5 voor twaalf voor de energievisie, tijd om alles uit de kast te halen en realistisch naar de toekomst te kijken”, besluit de N-VA’er.

bron: Belga